Introducing Windows 7, deel 4: Roterende Bureaublad achtergronden

Waar Windows Vista een gadget bood in de SideBar waar afbeeldingen werden afgewisseld, gaat Windows 7 een stapje verder. In Windows 7 kan een selectie van afbeeldingen worden gemaakt, waarna deze afbeelingen worden geroteerd als de bureaublad achtergrond. 

Introducing Windows 7 Serie

Windows 7 is de opvolger voor Windows Vista. Deze nieuwe versie van Windows gaat verder waar Windows Vista is gebleven en brengt nieuwe technologieën, ondersteuning, snelheid, grafische hoogstandjes en nog veel meer verbetering naar je desktop of laptop. Vanuit MSMinded kijken we in deze serie naar dit nieuwe besturingssysteem. We gebruiken hiervoor de laatst voorhanden zijnde testversie en brengen elke vernieuwing uitgebreid met screenshots in beeld.

 Hoe in te stellen

De roterende bureaublad achtergrond is als volgt in te stellen:

 1. Klik met de rechter muisknop op een leeg stuk bureaublad en selecteer Personalize. Alternatief kan in het Start Menu begonnen worden met het typen van delen van Personalization, Personalize your computer of Change desktop background. (bij de laatste kan stap 2 worden overgeslagen)
    
 2. Klik op Desktop Background.
      
 3. Wanneer je met de muisaanwijzer in de buurt komt van een afbeelding, verschijnt een klein selectievakje in de linkerbovenhoek van de afbeelding. Vink deze af voor elke afbeelding die je in de selectie wilt, samen met de Ctrl en/of Shift knop. Met behulp van de Browse… knop kunnen meer mappen worden toegevoegd om afbeeldingen uit te selecteren. De knoppen Select all en Clear all kunnen ook nuttig zijn.
   
 4. Geef de rotatiefrequentie op, wanneer 30 minuten niet aan je smaak voldoet. Je kunt ook optioneel  instellen het roteren uit te zetten op laptopcomputers op batterijstroom om stroom te besparen.
   
 5. Druk op Save Changes.

Ook met RSS mogelijk

Het beste nieuws laten we natuurlijk weer voor het laatst. Je hebt vast al gehoord dat Windows 7 behoorlijk leunt op het web. Zo zijn Windows Mail en Windows Messenger beide Windows Live Mail en Windows Live Messenger geworden. De koppeling met het web is ook duidelijk in de functionaliteit rondom roterende bureaublad achtergronden: Je kunt RSS feeds met afbeeldingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld van Flickr. Long Zheng legt uit hoe.

5 thoughts on “Introducing Windows 7, deel 4: Roterende Bureaublad achtergronden

 1. Kees Smits says:

  Dag Sander,

  Ik heb win.7 nl en wil ook de achtergrond veranderen alleen staat na conf.scherm en burea ingetikt te hebben de optie “bureabladachtergrond wijzigen” niet tussen de bureabladgadgets wat dan ??

  Grt Kees

 2. Hoi Kees,

  Op een Nederlandstalige Windows 7 installatie kun je in het Menu Start bureau beginnen te typen. De link Bureaubladachtergrond wijzigen zal dan in het Menu Start verschijnen. Wanneer je deze link volgt kun je bureaubladachtergronden selecteren en een rotatietime-out instellen.

  De bureaubladgadgets zijn overigens niet gerelateerd aan de bureaubladachtergrond. De gadgets zijn additionele stukjes software die je op je bureaublad kunt plaatsen door ze naar een leeg stuk van het bureaublad te slepen. Een goed voorbeeld van de bureaubladgadgets is het klokje.

  Veel plezier!

 3. Kees Smits says:

  Sander bedankt voor het snelle antwoord, helaas heb ik win 7 starten dat had ik niet vermeld en daar gaat het niet bij ,de optie ,bureaubladachtergrond wijzigen, zit er niet bij, ik stuur een mailtje met het artikel VR Grt Kees

 4. Als alternatief kun je de volgende paden bewandelen:

  • Druk op de ‘Start’ parel
   Klik op de link naar het ‘Configuratiescherm’
   Klik op de link ‘Bureaublad wijzigen’ onder het kopje ‘Vormgeving en persoonlijke instellingen’
  • Druk op de ‘Start’ parel
   Open een command prompt (bijvoorbeeld door cmd.exe uit te voeren)
   Type de volgende regel op de commandprompt:
   control desk.cpl,,@desktop
  • Klik met de rechtermuisknop op een leeg deel van het bureaublad
   Selecteer uit het contextmenu de optie ‘Aan persoonlijke voorkeur aanpassen’
   Klik onder in het scherm op de categorie ‘bureaubladachtergrond’.
 5. Kees Smits says:

  Optie 1 config vormgeving( pers.instellingen enz). staat er niet bij alleen schermresolutie aanpassen

  de command prompt kan ik niet vinden ,ik heb een portable gedownload voor op een usb stick maar ik weet niet of dat een goed idee is, en het proberen daarmee voor mij te hoog gegrepen ,ik denk dat ik me er maar bij neerleg en het windows logo accepteer als bureau walpaper in ieder geval bedankt voor de moeite en het advies Vr Grt Kees

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>