PDC2008: Software + Services

Op de eerste dag van de Professional Developers Conference (PDC) in Los Angeles heeft Ray Ozzie ten overstaan van een volledig afgeladen zaal een flink stuk van de sluier getrokken van wat Microsoft van plan is binnen de Software + Services strategie. De strategie die het Redmond-gebaseerde bedrijf sinds vorig jaar langzaam aan ontvouwt.

In een weinig enerverende, maar technisch zeer verstrekkende presentatie toonde Microsoft:

Een nieuw platform voor in “de wolk”

Het tastbare, modificeerbare en meest concrete deel van de strategie betreft Windows Azure (spreek uit als as you’re). Dit is het besturingssysteem binnen het Azure Services Platform, dat daarnaast bestaat uit .Net Services, SQL Services, Live Services, Sharepoint Services en Microsoft Dynamics CRM Services.

Software, Services en keuzes

Het Azure Services Platform stelt bedrijven in staat keuzes te maken die aansluiten bij hun strategie. Een bedrijf kan er voor kiezen om geen eigen servers meer te willen aanschaffen, beheren en uitfaseren. In dat geval kan zo’n bedrijf kiezen om met een standaard Software-as-a-Service partner in zee te gaan, maar wanneer de systemen ietswat missie-kritische, privacy- of concurrentie-gevoelige applicaties bevatten, dan kan ditzelfde bedrijf er dus ook voor kiezen om  deze applicatie op het Azure Services Platform bij Microsoft onder te brengen. Of niet. Of slechts één bepaalde applicatie. Of slechts één bepaalde server niet. Of een clustertje van twee servers bij Microsoft. Of een schaalbare oplossing, waarbij je betaalt wat je gebruikt. Keuze noemen ze dat. Lekker, hoor!

Verbreden van de PC ervaring

Voor Microsoft is het doel om de PC ervaring te verbreden. Microsoft had 20 jaar geleden het doel om iedereen aan de PC te helpen (en dat is voor 90% gelukt), maar ziet nu dat pervasive computing veel verder gaat dan informatie beschikbaar te hebben op een systeem. Mensen willen hun informatie ook op hun laptop, ook op hun mobiel. Beschikbaar middels toetsen, aanraking, maar ook middels spraak en dan liefst nog naadloos ook, zodat je direct weer verder kan waar je gebleven was.

Dat is waar Microsoft nu aan werkt en dat is het grote plaatje waarin het Azure Services Platform en de Software + Services strategie in passen.

Denk er maar ‘ns over na. Wanneer je klaar bent kun je hier gewoon toegang krijgen tot de Community Technology Preview (CTP) van het Azure Services Platform. (op vertoon van een geldig Live ID) Bijkomend voordeel is dat Microsoft voor de CTP geen abonnementskosten rekent en je dus helemaal los kunt gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>