Slipstreamen van Windows Vista SP1

Nu het eerste Service Pack voor Windows Vista voor een groot aantal mensen voor het oprapen ligt, is het tijd om te kijken naar de strategieën om Windows Vista Service Pack 1 uit te rollen. Je kunt er voor kiezen om de update regelrecht over je bestaande installatie heen te slingeren, maar opnieuw installeren met Vista SP1 media is wellicht veel interessanter.

De driver problemen

 Het zal jullie inmiddels niet ontgaan zijn dat tijdens de installatie van Service Pack 1 een aantal drivers opnieuw worden geïnitialiseerd. Dit is namelijk wat Microsoft als reden aangeeft voor de conservatieve afgifte. Daarnaast biedt Service Pack 1 naast allerhande verbeteringen een nieuwe kernel (de kern van het besturingssysteem) die gelijk is aan de kern van Windows Server 2008. Problemen met de installatie van de nieuwe drivers en de nieuwe kernel kunnen gemakkelijk worden omzeild door Windows Vista opnieuw te installeren vanaf een DVD’tje waarvandaan je Windows Vista gelijk mét Service Pack 1 kunt installeren. Het meebakken van updates in de originele media heet ‘slipstreamen’ en is perfect legaal. (ondanks dat er op de DVD staat dat je geen illegale kopieën mag maken…)

Het WIM formaat

Windows Vista introduceerde een nieuwe manier van installeren, ten opzichte van vorige Windows besturingssystemen. In Windows Vista en Windows Server 2008 geschiedt installatie namelijk middels imaging. Dit houdt in dat de inhoud voor de harde schijf zich reeds in een virtueel harde schijfbestand op de DVD bevindt. Pas nadat dit bestand (wat experts een image noemen) op de harde schijf is geplant, kan de installatie worden aangepast naar de eigen wensen.

Dit is onder andere terug te zien in het vroege scherm in het installatieproces dat rapporteert dat de installatie klaar is, (terwijl daarna nog een kwartier drivers worden geïnstalleerd, de computernaam wordt opgegeven, etc.) maar ook in de kortere installatietijden ten opzichte van vorige Windows besturingssystemen.

Slipstreamen

Het WIM formaat maakt het slipstreamen van Windows Vista echter ook anders dan bij vorige Windows besturingssystemen.

Bij Windows XP (en eerder) is slipstreamen zo eenvoudig als de installatie CD kopiëren naar de harde schijf om vervolgens de uitgepakte update eroverheen te denderen en het geheel weer op een schijfje branden. Voor de luie medemens was nLite te oplossing om te kunnen slipstreamen in een klik-en-mik interface.

Bij Windows Vista is het helaas niet zo gemakkelijk. Het image dient eerst van de DVD getrokken te worden om vervolgens de update erin te kunnen verwerken. Tenslotte dient deze bijgewerkte versie terug in het imageformaat te worden gegoten om het niet geslipstreamde image te vervangen. De gedetailleerde handleiding is terug te vinden in versie 1.1 van de WAIK (Windows Automated Installation Kit) die ondersteuning biedt voor zowel de oude als de nieuwe kernel. Hieronder staat een gesimplificeerd stappenplan:

  1. Installeer Vista vanaf de originele DVD naar een tweede partitie. 
  2. Wanneer de Out of Box Experience (OOBE) start (waarbij de gebruikersnaam, de computernaam, etc opgegeven kan worden), druk dan Ctrl-Shift-F3 tegelijkertijd in. Hiermee kom je in Audit mode.
  3. De versie Windows installatie zal herstarten in Audit Mode en Sysprep komt tevoorschijn. (Sluit dit venster niet)
  4. Installeer Service Pack 1
  5. Voer Vsp1cln.exe uit, door de Windows toets op het toetsenbord en de R knop tegelijkertijd in te drukken en de bestandsnaam uit te voeren.
  6. Al die tijd heeft het Sysprep schermpje op de achtergrond gestaan. Selecteer hierin na afloop OOBE, Generalize, en Shut Down the system. Windows Vista zal hierna afsluiten.
  7. Boot het system met Windows PE of een ander besturingssysteem and voer ImageX.exe uit. (te vinden in de WAIK) met de volgende command line opties:imagex /compress maximum /flags “Business” /capture d: c:install.wim “Windows Vista Business” waarbij  d: de partitie is wa drive Vista is installed on and c:install.wim de locatie waar je het image wilt hebben. Vervang “Business” met de editie die je hebt geslipstreamed. Opties hiervoor zijn HomeBasic, HomePremium, Starter, Ultimate and Enterprise. (Let Op!, gebruik geen spaties)
  8. Vervang het niet geslipstreamede imagebestand op de DVD met het nieuwe imagebestand. Dit is het makkelijkst met UltraISO (Versie 8.0 or hoger) Je kunt in deze stap ook gebruik maken van vLite.

Wanneer je meerdere edities van Windows Vista op één DVD wilt prakken, dan zul je de stappen 1 – 6 voor elke editie op de DVD dienen te herhalen en het commando imagex /append te gebruiken om alle edities in dezelfde install.wim te krijgen.

Slipstreamen of wachten?

Microsoft heeft aangegeven dat het geslipstreamde media ter beschikking zal stellen. Hierbij wordt uiteraard gedoeld op de Volume License klanten, maar wellicht dat ook consumenten hiervan kunnen profiteren. Het ligt ook in de lijn der verwachting dat vLite  in een versie wordt uitgebracht die dit allemaal op een gemakkelijke manier voor je aanpakt.

Je kunt dus ook wachten op kant en klare media vanuit Microsoft of wachten op een klik-en-mik interface van de makers van vLite, wanneer bovenstaand reeds gesimplificeerd stappenplan je niet direct aanspreekt. Testen met een tweede installatie of Service Pack 1 iets voor je is, is natuurlijk ook altijd mogelijk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>